Nekünk, a Forma1 rajongóinak, nem létezik más autóverseny, csak a királykategória. Azt szeretjük, azt ismerjük, abból vagyunk naprakészek. Bár vannak, akik követik a GP2-es bajnokságot, de legtöbbünknek az első találkozásunk egy versenyzővel, akkor történik meg, amikor is eljut az F1-be, akár versenyzőként, akár tesztpilótaként. Aztán megkedvelünk valakit, majd később az életrajzi könyvekből szépen elolvassuk, hogy hogyan is jutott el a Forma1-ig.
Ezen szeretnék most egy kicsit változtatni, de még mielőtt bárki is azonnal zárná az oldalt -mondván, hogy a nevelde nem érdekel- gyorsan le is szögezem, hogy elsősorban nem az alsóbb szériák futamairól lesz szó.
Arra gondoltam,hogy amolyan női megérzés alapján,rábökök pár versenyzőre és időnként odakukkantunk, hogy hol is tart  választottunk a pályafutásában.Ebből aztán rögtön adódott is a kérdés, hogy vajon így találomra ki lehet-e szúrni az F1 új csillagát,a majdani új Alonsot, Hamiltont vagy a kiválasztottnak  sikerül-e egyáltalán bejutnia  a száguldó cirkusz világába? (Na de mielőtt még a Vettel-fanok keresztre feszítenének, csupán azért nem említettem a legújabb háromszorost, mivel ő már az új Schumacher.)
De hogyan is néz ki azaz út,amit egy versenyzőnek be kell járnia? Nekem erről mindig az ugróiskola jut eszembe, ahol végig kell ugrálni minden kockát,de nem elég jól ugrálni, hanem jól is kell dobni és nem árt egy kis szerencse sem a sikerhez. Nincs ez másként az autósportban sem, hiszen itt sem elég önmagában csak a tehetség.
Nah de nézzük, hogyan is néz ki az F1 ugróiskola.

Vajon kiből lesz a cserebogár?

Kezdjük rögtön az első kockával, a gokarttal. Éppen csak belepillantottam a gokart világába és rögön meg is akadt a szemem egy 16 éves holland kamaszfiún akit Max Verstappennek hívnak. Ugye ismerősen cseng a név mindenkinek? Jos Verstappen sokak szimpátiáját vivta ki F1-es pályafutása során és sokak ellenszenvét a tavalyi  barátnő gázolós botrányával. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy nem csupán névazonosságról van szó. Igen, a fiatalember Jos,the Boss csemetéje. Na, de mielőtt legyintenénk,hogy már megint egy F1palánta -persze joggal tehetnénk, hiszen Nelsinho Piquet emléke még elevenen él bennünk-  nézzük meg egy kicsit a mamát is, Sophie Kumpent.

Azon túl, hogy igen csinos hölgy, Verstappenné egy kiváló   gokartversenyző volt és több a Forma1-ben is versenyző pilóta  skapját  begyűjtötte pályafutása során.

1992-ben a Formula K világbajnokságon megelőzte Giancarlo Fisichellát és Ralph Firmant.

1994-ben a Formula Super A világbajnokságon megverte azt a Jarno Trullit, aki ebben az évben a kategóriában Európa- bajnok és észak-amerikai bajnok lett.

1995-ben pedig az Andrea Margutti Trophy-Formula A versenyét megnyerve, szinte már megalázó verséget mért Jarno Trullira , akinek a hölggyel ellentétben, csak a 21.hely jutott.

Egy dolog biztos, a kis Max akár a papára,akár a mamára ütött, mindenképp jó érzéket örökölt az autóversenyzés iránt.

1997. szeptember 30. Emilian Max Verstappen érkezése, talán ennek örömére 12 nappal később a papa nem esett ki Szuzukában.

Hamar kiderült, hogy a versenyzés a vérében van. A 2005-ös debütálása olyan jól sikerült, hogy rögtön megszerezte a belga bajnoki címet a kategóriájában. 2006-ban már, mint kétszeres ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán. 2007-ben verhetetlen, egy kategóriával feljebb lépve a Mini Max osztályba, a már szokásos belga bajnoki cím mellé - négyből négy futamgyőzelemmel- a hollandot is bezsebeli.

2008-ban, a belga cím mellé megszerzi a benelux bajnokit, illetve bemutatkozik a cadet kategóriában és ha már ott van, meg is nyeri gyorsan. Egy év, 3 bajnoki cím! 2009-ben, hogy biztos legyen a dolog újra megnyeri mindhárom bajnokságot. A már jól megszokott Belga Rotax Max sorozat mind a 18 versenyét győzelemmel ünnepelte. Sikerül még azzal is megaláznia a teljes gokart mezőnyt, hogy 2 futamon is az utolsó rajtkockából indulva,átgázolva mindenkin, elsőként haladt át a célvonalon.  Mondhatni már-már  Vetteli fölény! (Nem tudni, lehet Newey keze volt a dologban és flexelt az a gokart!)

Itt  talán még egy decc vat ájm tóking öbátot is eldúdolt magában.

2010-es évben bemutatkozik a nemzetközi mezőnyben is, mint hivatásos versenyző. Természetesen a WSK Euro Series és a WSK World Series bajnokát, KF3 kategóriában Max Verstappennek hívják. Haza vitte még a Bridgestone európa illetve a WSK Nations kupát. Ebben az évben megismerkedik a számára ismeretlen szó fogalmával, a vereséggel. Valószínűleg a vitrin hátsó részébe került az a  két "csúfos" második helyért járó kupa, amit a Sout Garda Winter és a Világkupán sikerült beszereznie.

Mint tudjuk, a sínekre kötözött ember mosolya sem mindíg őszinte.

A következő esztendőben,  hogy csak a fontosabb eseményeket említsem, beszerez egy kisebb sérülést, de ez nem akadályozza meg abban, hogy megduplázza a WSK Euro Series bajnoki címek számát. Kikapcsolódásként megnyeri, az akkor legújabbnak számító F1 2011-es játékkal rendezett szimulátor versenyt.

A tavalyi évben már a KF2-ben, a Team Intrepid TM csapat színeiben indult. Hazavitte a  South Garda Winter kupát, a WSK Master Series új bajnoka, a Világkupán ismét "csak" második.

A győzelmi sorozat ebben az évben is folytatódik. Jelenleg 180 ponttal vezeti a WSK Euro Series-t és 101 ponttal a WSK Master Series bajnokságot.

Bár nem sok gokartos pályafutást ismerek, de nekem ez nagyon ígéretesnek tűnik. Kíváncsian várom, hogy vajon kitart-e a lendület egészen a Forma1-ig?

Tehát első emberünk Max Verstappen lesz.

A folytatásban, hogy legyen egy középtávú projektünk is, talán valamelyik F3-as kategóriára esik a választásom.

Végezetül, de nem utolsó sorban, ezúton is szeretném megköszönni BladeRunner77-nek a segítséget, az ugróiskola összeállításában!