Brit régészek a Milton Keynes körül végzett ásatások során hihetetlen leletre bukkantak: egy teljes épségben megmaradt bronzsisak került elő, amit az tesz igazán különlegessé, hogy minden kétséget kizárólag autóversenyzéshez készítették.A sisak izotópos vizsgálata során kiderült, hogy a késő bronzkorban készítették, azaz BE 500* körül.

- Igen keveset tudunk a bronzkori autóversenyekről, és a sisak segíthet a nagydíjak ősi szabályrendszerének feltárásában – mondta Sir Robert Eversley, a kutatócsoport vezetője. – Az bizonyos, hogy a brit szigeteken a bronzkorban számos kör alakú építményt emeltek, pl. Stonehenge-t, de hogy ezek primitív pályák, vagy éppen kiemelkedő precizitással létrehozott lelátók voltak-e, arra nézve még csak találgatunk.

Teljes korai versenyautók egyelőre még nem kerültek elő. Sir Robert abban bízik, hogy a sisak környezetéből sikerül feltárni majd a hozzá tartozó HANS-ot is, amiből következtetni lehet majd a sasszé kialakítására. A professzor reményei szerint az eddig feltárt töredékek, például egy Mogyoród mellett kiásott „Venezuéla” feliratú hátsó szárny és az új leletek alapján akár egy teljes versenyautó is rekonstruálható lenne. Egy másik régészprofesszor, Dr Lucien Kastner azonban lehűtötte a kedélyeket:

- Valóban fontos leletről van szó, de teljesen tudománytalan lenne a sisak formájából következtetéseket levonni például arra nézve, hogy milyen is volt egy ókori felfüggesztés. Pull-rod, push-rod, vagy valami teljesen más, ki tudja? Egyelőre egyetlen dolog tűnik valószínűnek a mogyoródi szárny alapján: hogy a korai pilóták a hosszú egyenesekben az F-csatornára szerelt számszeríjjal hátrafele nyilazhatták a szélárnyékba kerülő vetélytársakat.

*Az autóversenyzés régészetében a dátumokat hagyományosan Bernie Ecclestone születésétől számítják, habár e dátumot illetően a történészek álláspontja eltérő. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy Bernie már Jézus születésének idején is pontosan ugyanígy nézett ki.