Elérkeztünk a sorozat második évadjának utolsó epizódjához. Az idei Abu-Dzabi Nagydíj - amely a Forma-1 történetének első és utolsó duplapontos futama lehet - leginkább a két Mercedes-pilóta versengésének eldöntéséről fog szólni. Kettejük közül Lewis Hamilton nyert már versenyt az emirátusokban, még a McLaren színeiben, míg Nico Rosberg legjobb eredménye tavalyi harmadik helye. Abu-Dzabiban korábban egy alkalommal dőlt el világbajnoki cím, akkor Sebastian Vettel ünnepelhetett a listavezetőként érkező Fernando Alonsóval, a csapattárs Mark Webberrel és a még matematikailag esélyes Hamiltonnal szemben. Vettel összesen háromszor nyerte meg a versenyt, így különösen kedves helyszín lehet számára a pálya. Rajta és Hamiltonon kívül Kimi Räikkönen győzött még itt 2012-ben, első alkalommal a visszatérése után.


A mezőny félig egészült ki a szezonzáróra: a Caterham visszatér, a Marussia nem. Előbbitől Marcus Ericsson már távozott, így Will Stevens személyében új szereplőt is köszönhetünk.

Vettel

Az első két itteni futam győztese. 2009-ben a világbajnokság második helyét szerezte meg, de a 2010-es győzelme volt igazán emlékezetes: Webber és Alonso helyezésével együtt az első világbajnoki címet jelentette. 2011-ben viszont ez volt az év egyetlen versenye, ahol kiesett, defekt miatt. Tavalyelőtt az időmérő végén adódtak gondok: nem maradt elég benzine, ezért megfosztották harmadik rajthelyétől, a rajtrács végéről kellett volna indulnia. Csapata inkább változtatott a beállításokon, emiatt a bokszutcából rajtolhatott. A futamon sikerült feljönnie a harmadik helyre, amivel őrizte előnyét a világbajnokság élén. Tavaly már világbajnokként érkezve behúzta ezt a futamot is, három győzelmével eddig uralja a pályát. Idén meglepetésszámba menne, ha legalább a zárófutamot meg tudná nyerni.

Ricciardo

Három éve a HRT generátorának hibája miatt feladni kényszerült a versenyt. Toro Rossóval tavalyelőtt tizedik, tavaly 16. lett.

Rosberg

A 2009-es futamon Williamsszel kilencedik lett, amiért (utolsó alkalommal) még nem járt pont. Mercedesszel 2010-ben negyedik, 2011-ben hatodik lett. Tavalyelőtt Karthikeyannal ütközve kiesett, ami miatt a biztonsági autót is be kellett küldeni. Tavaly harmadikként megszerezte eddigi egyetlen itteni dobogóját. Idén hasonló teljesítmény legfeljebb Hamilton balszerencséjével együtt érhetne világbajnoki címet, önmagában lehet, hogy még egy győzelem is kevés lesz…

Räikkönen

2009-ben 12. lett, mielőtt – időlegesen – elhagyta a Ferrarit és a Forma–1-et. Tavalyelőtt itt szerezte visszatérése utáni első győzelmét, ami egyúttal a jelenlegi Lotus csapat első diadalát is jelentette. A tavalyi futama viszont nem túl szerencsésen alakult. Miután a Lotus fenéklemeze nem felelt meg a vizsgálaton, elvették az edzésidejét és a rajtrács végéről kellett indulnia, ott pedig ütközött van der Gardéval és feladni kényszerült a versenyt.

Grosjean

2009-ben Renault-val utolsó célba érkezőként 18. lett.

2011-ben egy hétvégén részt vett a GP2 Asiában, a főversenyen második helyezést ért el; a Forma–1-es hétvégén pedig a Lotus Renault GP pénteki tesztpilótája volt.

Tavalyelőtt Lotusszal újra rajthoz állt a futamon, de Pérezzel és Webberrel ütközve kiesett. Tavaly negyedik helyezést ért el.

Kobajasi

Toyotával 2009-ben Glockot helyettesítve második Forma–1-es futamán hatodikként pontokat szerzett. Sauberrel 2010-ben 14. lett, majd újabb pontszerzések következnek: 2011-ben tizedik, tavalyelőtt hatodik hellyel. Idén nincs sok esélye hasonlóra, de jelenleg annak is örülhet, hogy egyáltalán rajthoz állhat.

Pérez

A GP2 Asia 2009-2010-es szezonjának második hétvégéjén részt vett, a sprintfutamon negyedik lett. A 2010-es GP2-szezon záró hétvégéjén a főversenyt megnyerte.

A Forma–1-es nagydíjon Sauberrel 2011-ben 11. helyen végzett. Tavalyelőtt ütközött Grosjeannal, aki emiatt Webberrel együtt kiesett. A manőverért 10 másodperces büntetést kapott, ami után 15. helyen végzett. Tavaly McLaren–Mercedesszel kilencedik lett.

Maldonado

Williamsszel 2011-ben 14. helyen végzett. Kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt 30 másodperc időbüntetést is kapott, de a helyezését nem befolyásolta. Tavalyelőtt (Vettel büntetése után) az előkelő harmadik helyről indulva ötödikként futott be. Tavaly 11. lett.

Alonso

2009-ben utolsó Renault-s versenyén 14. helyen ért célba. 2010-ben Ferrarival a világbajnokság éllovasaként érkezett a szezonzáróra, azonban egy elhibázott taktikai húzás után (rögtön Webbert követve kiállt kereket cserélni) Petrov mögött találta magát, akit végig hiába próbált megelőzni. Hetedik helyezésével a bajnoki cím elúszott. A következő két évben egyaránt második lett. Tavaly ötödik helyen végzett.

Massa

Az első futamról fejsérülése miatt hiányzott, így először 2010-ben versenyzett a pályán, akkor Ferrarival tizedik lett. 2011-ben ötödik, tavalyelőtt hetedik, tavaly nyolcadik helyen futott be.

Magnussen

Először fog Abu-Dzabiban versenyezni.

Gutiérrez

2011-ben a GP2 Asiában indult, de a két futam egyikén sem szerzett pontot.

A tavalyi versenyen 13. helyen végzett.

Button

Az első három alkalommal rendre a dobogó harmadik fokára állhatott: 2009-ben a Brawn GP friss világbajnokaként érkezve, 2010-ben és 2011-ben már McLaren–Mercedesszel. Tavalyelőtt éppen lemaradt erről a pódiumról, negyedik lett. Tavaly viszont 12. helyével pontot sem szerzett.

Vergne

2011-ben a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt. Tavalyelőtt 12., tavaly 17. lett.

Kvjat

Eddig még csak GP3-ban versenyzett a pályán, tavaly a záró hétvégén a főversenyt megnyerte, a sprinten ötödik lett.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel 16. helyen végzett. Ezután tavalyelőtt indult újra a versenyen, Force Indiával a rajt után kiesett, miután ütközött Bruno Sennával. Tavaly Sauberrel 14. lett.

Hamilton

A 2009-es futamon McLaren–Mercedesszel élről indult, de fékhiba miatt kiesett. 2010-ben matematikai esélye volt a világbajnoki címre, de egy percig sem állt úgy a futam, hogy ez realizálódhatott volna. A versenyen második lett. Három éve megnyerte a futamot. Tavalyelőtt a benzinnyomás problémái miatt fel kellett adnia a versenyt. Tavaly Mercedesszel hetedik lett. Idén már egy második hellyel is maradéktalanul elégedett lehetne…

Stevens

Ez lesz a bemutatkozó versenye a Forma-1-ben, a pályán nem indult még korábban.

Bottas

A tavalyelőtti hétvégén a Williams pénteki tesztpilótájaként vett részt az első szabadedzésen. A tavalyi futamon 15. lett.

Sutil

A 2009-es futamon 17., 2010-ben 13. lett, majd 2011-ben nyolcadikként szerzett pontokat. Egy év kihagyás után tavaly tizedikként lett újra pontszerző.